Ha nascut la Biblioteca animada

La lectura no és únicament l’acte de desxifrar uns textos per extreure’n el seu significat, sinó que, des d’una perspectiva més àmplia, llegir és també interpretar les imatges, és a dir, l’exercici de la lectura visual.



En aquest bloc pretenem recollir, analitzar i comentar diferents mostres d'imatges, dil·lustracions i d'històries animades. Ens hi voleu acompanyar?



dijous, 24 de novembre del 2011

Emilio Urberuaga i Maite Carranza

El passat mes d'octubre l'il·lustrador Emilio Urberuaga va rebre el Premi Nacional d'Il·lustració que atorga el Ministerio de Cultura pel conjunt de la seva obra gràfica en l'àmbit del llibre. Urberuaga és un il·lustrador molt prolífic que té un estil molt personal. Les seves il·lustracions són coloristes, tendres i divertides.. A la Biblioteca hi podreu trobar uns quants llibres il·lustrats per ell, d'entre els quals, destaquem:

¿Qué hace un cocodrilo por la noche?. Kathrin Kiss. Kókinos, 2006  [I1 VALORS]
Aquest monstre em sona.... Gabriele Keselman. La Galera, 2004  [I1 FAMÍLIA]
El gran doctor. José María Plaza. Anaya, 2007 [I2 PLA]
¿Quien anda ahí?. Emilio Urberuaga. Kókinos, 2011 [I1 CONTES]
Una cosa negra. Emilio Urberuaga. Narval, 2011 [I1 NÚMEROS] 


Per la seva banda, l'escriptora Maite Carranza ha estat guardonada amb el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil per la seva obra Paraules emmetzinades, una novel·la juvenil valenta, directa i sincera que se centra en el tema dels abusos sexuals a menors. Maite Carranza és una autora molt coneguda pel públic infantil i juvenil. Ha publicat una vasta obra (que també trobareu a la Biblioteca) i, entre la qual, destaquem:

Paraules emmetzinades. Edebé, 2010 [JN REALISTA CAR]
Màgia d'una nit d'estiu. Edebé, 2009 [JN FANTÀSTICA CAR]
La Guerra de les bruixes. Edebé, 2009 [JN FANTÀSTICA CAR]  (una trilogia que comprèn: El Clan de la lloba, El desert de gel i la Maledicció d'Odi).


A tots dos, moltes felicitats!    

dijous, 20 d’octubre del 2011

Tintín i El Secret de l'Unicorn: un joc d'observació visual

Com sabeu el proper dia 28 d’octubre el director Steve Spielberg estrena la pel•lícula El Secret de l’Unicorn, protagonitzada per en Tintín. El seu creador, Hergé, va ser un artista meticulós i perfeccionista, però malgrat tot, si analitzeu amb calma els àlbums d’en Tintín trobareu alguns petits errors.
Des de la Biblioteca, mentre esperem l’estrena de la pel•lícula i com a petit homentatge a Hergé, volem fer un petit joc i convidar-vos a trobar alguns dels errors que s’amaguen en les vinyetes que a continuació us mostrem. Sort!

1.- TINTÍN AL CONGO: en la vinyeta de l’àlbum apareix una serp, concretament una boa, (que és impossible trobar a l’Àfrica). Sabríeu dir de quin continent és originària?
2.- EL LOTUS BLAU: un colom missatger vola enmig d’una tempesta de llamps i trons. És una imatge poc creïble. Sabríeu dir què fa un colom missatger quan troba una tempesta?
3.- EL CEPTRE D’OTOKKAR: A la coberta trobareu un error ben flagrant. El jersey d’en Tintín és de color blanc! Sabríeu dir quin ha de ser el color correcte?
4.- LES 7 BOLES DE CRISTALL: en la vinyeta hi ha un arc de sant Martí amb els colors ordenats de manera errònia. Sabríeu dir quin és l’ordre correcte?
5.- LES JOIES DE LA CASTAFIORE: el capità afirma que li ha picat una vespa al nas. Impossible! Les vespes no perden el fibló. Sabríeu dir quin insecte semblant sí que el perd ?
Si voleu saber-ne més aneu a: http://www.free-tintin.net/espanol/details.htm. Us agradarà!

dimarts, 20 de setembre del 2011

El zoo d'en Tonet de Juan Berrio


Celebrem l’aparició de Mamut, la nova col•lecció de còmics de l’editorial Bang, adreçada exclusivament als infants, i dividida en diferents franges d’edat: 3+, 5+ i 9+.
La col•lecció presenta unes obres ben editades i il•lustrades per alguns dels artistes més rellevants del moment, d’entre els quals, destaquem a Juan Berrio que ens presenta un excel•lent còmic El Zoo d’en Tonet. Una obra plena de sensibilitat, fantasia i humor.
Els dibuixos de Berrio són senzills, descriptius i clars. La seqüenciació de les imatges és perfecta i la història genial i tendra alhora. Una magnifica eina perquè els més menuts comencin desenvolupar la lectura de les imatges. No us la perdeu!
A la Biblioteca el trobareu a la secció de còmics infantils:

Topogràfic: IC 0

divendres, 5 d’agost del 2011

Noche estrellada de Jimmy Liao, una lectura molt recomanable per les nits [estrellades] d'estiu

Noche estrellada és un cant bellíssim a la infància, un record nostàlgic que viatja al nostre passat, una mirada sensible i lírica vers aquell infant que un dia tots varem ser: ens recordem de les nostres pors?, d’aquells pensaments íntims que elaboràvem en el despertar de la nostra primera consciència a la vida?

Descobríem la soledat, però alhora ens buscàvem companys imaginaris per palpar, per descobrir l’abisme que s’obria al nostre davant, l’abisme al misteri de la vida. Intuïtivament descobríem que ara, a partir d’aquell precís moment en què copsavem aquesta realitat, la vida ens pertanyia i ens tocaria, irremediablement, creuar la línia, el nostre propi perfil, la nostra pròpia ombra, de manera decidida i capbussar-nos en el món.

L’obra té un munt d’imatges magistrals.. una podria ser aquella que amb un text lleuger, com de pas diu: “Si sólo quedaramos nostros dos en el mundo, ¿tendrías miedo?”

És una imatge que visualment té diferentes missatges simbòlics: les dues finestres il•luminades (nosaltres dos), la lluna que sotja, el camí que ens condueix...

Una lectura molt recomanable per a les nits (estrellades) d’estiu!! No us la perdeu!

Títol La Noche estrellada / Jimmy Liao
Barbara Fiore, cop. 2010
Topogràfic: I ÀLBUMS LIA



dissabte, 16 de juliol del 2011

Bones vacances i bones lectures!

A Banyoles, possiblement, aquest és un dels millors llocs per a passar l'estiu...
I... possiblement també, aquest en sigui un altre...
I... per què no combinar-los tots dos? Genial!
Bones vacances i bones lectures!

divendres, 3 de juny del 2011

Bones lectures i feliços somnis!!


Campanya publicitària de les Biblioteques Públiques de Finlàndia.... amb sensibilitat i humor. No us el perdeu!!

divendres, 29 d’abril del 2011

XXVII Saló del Llibre Infantil i Juvenil

Des d'aquest diumenge dia 1 fins al 13 de maig se celebrarà el XXVII saló del Llibre Infantil i juvenil al Pavelló Firal de Mollerussa. No hi podeu faltar!

Us presentem el cartell del Saló, obra de l'artista valenciana Ana Juan, guanyadora del Premio Nacional de Ilustración 2010.

Un cartell suggerent, amb diverses lectures. Una metàfora de la bellesa, la riquesa i la diversitat de la literatura infantil. Una imatge que deixa espai per a somiar. Com els contes.

diumenge, 17 d’abril del 2011

Cartell de la 42 a Fira del Llibre de València

Continuem amb els cartells de promoció de festivals, fires i salons de llibres. Aquí, us presentem el cartell de la 42a Fira del Llibre de VLC, que se celebrarà fins al dia 17 d'abril. Un cartell obra de Boke Bazán: fresc, dinàmic i senzill.
L'autor juga amb un dibuix equívoc: qui passeja tant pot ser un llibre com un senyor amb un bon nas (per olorar contes?)
I si podeu no deixeu d'anar-hi!

divendres, 15 d’abril del 2011

VI PREMI INTERNACIONAL COMPOSTELA PER A ÀLBUMS IL·LUSTRATS

"El camino de Olaj", de Martín León-Barreto Johnson ha estat premiat en aquesta VI edició del Premi Internacional Compostela



Per la seva part, l'obra titulada "Al otro lado" de Moisés Yagües Fernández, ha estat escollida com a finalista.



El guanyador veurà publicada la seva obra en castellà, català, eusquera i portuguès. Felicitats!!

 

dijous, 31 de març del 2011

DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL: 2 d'abril de 2011

Des del 1967, el 2 d’abril, coincidint amb la data del naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen, l’IBBY promou la celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil per tal de promocionar els bons llibres infantils i juvenils i la lectura entre els més joves.



EL LLIBRE RECORDA «Quan l’Arno va arribar a l’escola amb el pare, ja havien començat les classes.»

En el meu país, Estònia, quasi tothom coneix aquesta frase de memòria. Així comença un llibre. El títol del llibre és Primavera, fou publicat el 1912 i va escriure’l Oskar Luts (1887-1953), un escriptor estonià.

Primavera narra la vida dels infants d’una escola rural d’un poble al final del segle XIX a Estònia. Oskar Luts va escriure sobre els seus anys escolars. L’Arno en realitat és el mateix Oskar Luts en la seva infantesa.

Els investigadors estudien documents antics sobre els quals escriuen la història. Els llibres d’història parlen d’esdeveniments que han passat alguna vegada. En els llibres d’història no s’entén gaire bé com era la vida de la gent senzilla d’aquella època.

No obstant això, els llibres anomenats costumaris recorden fets que no trobem en els documents històrics, per exemple què pensava un noiet com l’Arno quan fa cent anys anava a l’escola. El llibre recorda els somnis dels infants, els seus dubtes, gustos i aficions. També recorda els pares dels nens, com haurien volgut ser ells i tot allò que volien per al futur dels seus fills.

Per descomptat que avui dia també es poden escriure llibres de temps passats i que sovint són apassionants. Però en realitat, un autor d’ara no sent les olors, els gustos, els temors i les preferències dels temps remots. Ell ja sap què ha succeït, tot allò que el futur amagava a les persones d’aleshores.

Els llibres recorden l’època en què han estat escrits.

Amb les novel•les de Charles Dickens sabem què li semblava, a un infant, la veda als carrers de Londres a mitjan segle XIX, quan Oliver Twist s’hi passejava. A través dels ulls de David Copperfield –que eren els mateixos ulls de Dickens- nosaltres també veiem tota mena d’individus que vivien en l’Anglaterra de mitjan del segle XIX, quines eren les relacions entre ells i quines eren les idees i emocions en què es fonamentaven. Com David Copperfield és també Charles Dickens, el qual no ha hagut d’inventar res; simplement ho sabia.

Els llibres ens fan saber què sentien realment Tom Sawyer, Huckleberry Finn i el seu amic Jim quan navegaven pel Mississipí al final del segle XIX, en el moment que Mark Twain en narrava les aventures: ell coneixia amb profunditat el pensament de la gent de la seva època sobre els altres, perquè hi convivia. Era un d’ells.

Les obres literàries que han estat escrites en la seva època, quan les persones d’aleshores encara vivien, són les que de manera més autèntica parlen de la gent del passat.

El llibre recorda.

Aino Pervik

Traducció al català de
Guillermina Gea

dijous, 17 de març del 2011

¡Es un libro!, de Lane Smith

Us presentem una novetat infantil enginyosa il·lustrada per la Lane Smith. Dos personatges. Dues maneres de relacionar-se amb el llibre i amb la lectura i, al final, un desenllaç combatiu. No us el perdeu!

Aquest conte el trobareu ben aviat a la Biblioteca, juntament amb més el contes de la mateixa il·lustradora:

L'autèntica història dels tres porquets. Thule, 2007 [I2 SCI]

dimecres, 9 de març del 2011

¿Cuánta tierra necesita un hombre? de Lev Tolstói, il·lustrat per Elena Odriozola

L'editorial Nórdica libros destaca per la curosa publicació de novel·les clàssiques -adreçades a tota mena de públic- en què la il·lustració hi té gran un pes específic. Us presentem l'obra ¿Cuánta tierra necesita un hombre?, un excel·lent relat de Tolstói que tracta sobre l'ambició desaforada (molt indicat per al nostre temps). Acopanyen el text unes il·lustracions magnífiques de l'Elena Odriozola.

Us oferim el vídeo, jutgeu vosaltres mateixos!

dimarts, 22 de febrer del 2011

Katsumi Komagata i les il·lustracions divertides

Alguns blocs se n’han fet resó de la visita de l’artista i dissenyador japonès Katsumi Komagata i dels diferents tallers d’il•lustració que impartirà els propers dies.


Des de la Biblioteca també ens hi afegir tot mostrant un parell d’exemples de la seva obra. Són il•lustracions plegables i tridimensionals que tenen una petita “trampa”, quan es canvia de punt de vista, el resultat són dos dibuixos totalment diferents.



Una manera ben original de passar-s’ho bé i d’aprendre a observar tot allò que ens envolta amb una mirada diferent perquè, sens dubte, les coses poden tenir més d’una lectura. 

dilluns, 7 de febrer del 2011

Miki d'Stephen Mackey

Stephen Mackey és el creador de Miki, una nena esquimal que viu moltes aventures acompanyada dels seus amics Pingüí i Ós Polar.

Aquest és un petit curt que recull de manera animada els esbossos en blanc i negre del conte. Són il·lustracions a llapis. Magistrals! No us les perdeu!


I si voleu saber més coses de Miki trobareu l'àlbum a la secció infantil.
Topogràfic: I1 VALORS

Que us divertiu!

divendres, 4 de febrer del 2011

L'il·lustrador de la setmana: Quint Buchholz

Il·lustrador molt personal, tot i que no té massa obra publicada al nostre país. L'’alemany Quint Buchholz crea, amb la seva depurada tècnica, obres que evoquen móns onírics i situacions sorprenents i suggerents. Realisme màgic?


En les seves obres abunden els espais amplis i hi predominen els colors suaus –per sobre de tots, el gris-. Són obres “atmosfèriques” en què l’espai -tractat com un element compositiu essencial- deixa que les emocions o -tot allò que puguin suggerir les imatges- pugui volar lliurement, sense obstacles.
A la Biblioteca no en tenim gaires obres seves (prometem esmenar la plana), però hi trobareu:
Duerme bien, pequeño oso. Lóguez, 2002. Topogràfic: I2 BUC
El Libro de los libros:historias sobre imágenes. Lumen, 1998. Topogràfic: 028 BUC
Nero Corleone:una historia de gatos. Heidenreich, Elke; ilustraciones Quint Buchholz.
Lumen, 1998. Topogràfic: I3 HEI

divendres, 7 de gener del 2011

La vida nocturna de los àrboles -'Any Internacional dels Boscos 2011

Des de l'editorial Faktoria K ens arriba la notícia de la publicació d'un nou llibre: La vida nocturna de los árboles, en col·laboració amb l'editorial índia Tara Books. En una època en que la tecnologia replanteja alguns aspectes essencials del llibre i de la lectura, sorprèn i alhora intriga, veure com propostes tradicionals com la serigrafia tenen cabuda dins del panorama de l'àlbum il·lustrat.

L'obra va ser guardonada amb el Premi Nous Horitzons en la Fira Internacional del Llibre de Bolonya, el 2008. Us deixem amb les imatges de la creació del llibre.